close menu

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί στο Ιόνιο πέλαγος, και μαζί με τα νησιά Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο αποτελεί το Νομό Λευκάδας. Ενώνεται με την Ακαρνανία με μία πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής μήκους 50 μέτρων. Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Λευκάδας.

Τοπικά Προϊόντα

Οι επισκέπτες δεν πρέπει να παραλείψουν να δοκιμάσουν τα διασημότερα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας. Οι φακές Εγκλουβής αποτελούν μια εξαιρετικά σπάνια και ιδιαίτερη ποικιλία φακής, που καλλιεργούνται και παράγονται στο ορεινό χωριό Εγκλουβή, στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, φημισμένο για τους πανάρχαιους βόλτους.
Η φακή Εγκλουβής έχει βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το μαντολάτο και το παστέλι είναι δυο κατεξοχήν παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και οι ρίζες τους βρίσκονται πολύ πίσω στην ιστορία. Αρχικά παρασκευάζονταν κατ’ αποκλειστικότητα από τους κουρείς του νησιού. 

Σύμφωνα με την παράδοση στο πίσω μέρος των κουρείων τους διατηρούσαν τα μικρά εργαστήρια στα οποία έφτιαχναν με μεράκι τις λιχουδιές τους όση ώρα περίμεναν κάποιον πελάτη για κούρεμα ή ξύρισμα! Έπειτα τα τύλιγαν με σελοφάν και τα πουλούσαν έξω από τα κουρεία. Ο τρόπος που δούλευαν τα υλικά δεν έβγαινε έξω από τα λίγα τετραγωνικά του εργαστηρίου.

Τα χρόνια πέρασαν, τα υλικά μαθεύτηκαν, αλλά ο τρόπος παρασκευής τους - που ήταν και όλη τους η τέχνη - παρέμεινε μυστικό.


Το παστέλι αποτελείται από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλο και ζάχαρη, και το μαντολάτο από μέλι, ζάχαρη, αμύγδαλο, ασπράδι αυγών, γλυκόζη και όστια.

Η σουμάδα είναι συμπυκνωμένο σιρόπι από πικραμύγδαλα και αποτελεί παραδοσιακό δροσιστικό αναψυκτικό του νησιού, που συνόδευε τους γάμους, τους αρραβώνες και κάθε σημαντική κοινωνική στιγμή. Το πιο γνωστό ίσως γλυκό του νησιού είναι η λαδόπιτα, η οποία μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσεις και γενικά σε οποιοδήποτε σημαντικό γεγονός. Το σαλάμι αέρος Λευκάδας αποτελεί φημισμένο προϊόν του νησιού. Παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, έχει ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου και ολόκληρους κόκκους πιπεριού. Εξάγεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Το περήφανο αβγοτάραχο από το ιβάρι της λιμνοθάλασσας της Λευκάδας είναι ακόμα ένα διάσημο τοπικό προϊόν του νησιού. Οι πιο γνωστές, παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού που καλλιεργούνται στην Λευκάδα είναι το Βερτζαμί και η Βαρδέα, σε υψόμετρο 200 εώς 700 μέτρα.

  • lef1
  • lef3
  • lef2
  • lef4

Τα τελευταία χρόνια και με τη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης της Λευκάδας νέοι οινοποιοί ανέλαβαν να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες του λευκαδίτικου κρασιού, πετυχαίνοντας μάλιστα και ειδικά βραβεία σε εκθέσεις. Γνωστές ετικέτες λευκαδίτικων κρασιών είναι η Λευκαδίτικη Γη, το Σύφλογο, οι Πλαγιές, το Βέρτζαμο. Οι εγκαταστάσεις των οινοποιείων είναι επισκέψιμες και ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το χώρο παραγωγής και οινοποίησης, βλέποντας από κοντά όλες τις διαδικασίες.

Τέλος, τα κεντήματα της Καρυάς (“καρσάνικη βελονιά”), αποτελούν μια ιδιαίτερη τεχνική κεντήματος που δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο. Μια βόλτα στο ορεινό χωριό της Καρυάς θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει αυτή την ιδιαίτερη τεχνοτροπία, να μάθει για την ιστορία της και να αποκτήσει κάποιο από τα σπάνια πια κεντήματα.